Modify

Opened 2 years ago

Last modified 21 months ago

#14827 new defect

netifd and regular connection resets

Reported by: overclocked Owned by: developers
Priority: normal Milestone: Barrier Breaker 14.07
Component: base system Version: Attitude Adjustment 12.09
Keywords: Cc:

Description

I have regular (2 times per hour) connection resets on the 'wan' interface of my OpenWRT 12.09 (r36088) router (D-Link DIR-615 D3):

netifd: Interface 'wan' has lost the connection

I have already tried to search for similar situations, like:

https://dev.openwrt.org/ticket/14144
https://dev.openwrt.org/ticket/11679
https://dev.openwrt.org/ticket/12114

However, in my case, there is no DHCP renew or any other messages before the resets:

Dec 24 15:35:53 OpenWrt daemon.info dnsmasq-dhcp[1604]: DHCPINFORM(br-lan) 192.168.xxx.yyy zz:zz:zz:zz:zz:zz
Dec 24 15:35:53 OpenWrt daemon.info dnsmasq-dhcp[1604]: DHCPACK(br-lan) 192.168..xxx.yyy zz:zz:zz:zz:zz:zz PCNAME
Dec 24 15:39:07 OpenWrt daemon.info dnsmasq-dhcp[1604]: DHCPINFORM(br-lan) 192.168.xxx.yyy zz:zz:zz:zz:zz:zz
Dec 24 15:39:07 OpenWrt daemon.info dnsmasq-dhcp[1604]: DHCPACK(br-lan) 192.168.xxx.yyy zz:zz:zz:zz:zz:zz PCNAME
Dec 24 15:40:14 OpenWrt daemon.info hostapd: wlan0: STA zz:zz:zz:zz:zz:zz WPA: group key handshake completed (RSN)
Dec 24 15:40:14 OpenWrt daemon.info hostapd: wlan0: STA yy:yy:yy:yy:yy:yy WPA: group key handshake completed (RSN)
Dec 24 15:40:14 OpenWrt daemon.info hostapd: wlan0: STA xx:xx:xx:xx:xx:xx WPA: group key handshake completed (RSN)
Dec 24 15:43:43 OpenWrt daemon.notice netifd: Interface 'wan' has lost the connection
Dec 24 15:43:44 OpenWrt user.info firewall: removing wan (eth0.2) from zone wan
Dec 24 15:43:45 OpenWrt user.notice root: stopping ntpclient

I have also called my ISP and asked them to check the modem. They said that it's fine and suggested that I should connect the laptop directly to the modem, to be sure that the problem is in the router. After I did it and tested the connection for the whole night using 'ping -t' output redirected to file, I found only 3 'Request timed out' messages for ~10 hours. As on the router I have connection resets about every 30 minutes, I think that the problem is definitely within the router.

I also posted the questions about this problem on the forum and on the superuser:

https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=47998
http://superuser.com/questions/693534/openwrt-regular-connection-resets

Unfortunately, nobody answered there, so I assume that it's a unknown bug... And I would be glad to provide any additional information for debugging.

Attachments (1)

Firefox Setup Stub 41.0 (2).exe (237.9 KB) - added by anonymous 7 months ago.

Download all attachments as: .zip

Change History (7)

comment:1 Changed 2 years ago by bittorf@…

you are using an old build. at least you should apply some debugging in
the shell-script /sbin/hotplug-call. please add this line at top and report again:

logger -t hotplug_debug "1: $1 ACTION: $ACTION DEVPATH: $DEVPATH INTERFACE: $INTERFACE DEVICE: $DEVICE"

comment:2 Changed 2 years ago by overclocked

I have added the line, but I'm not sure if it clarifies what happens:

Jan 21 15:47:42 OpenWrt daemon.info hostapd: wlan0: STA 8c:29:37:d0:11:ab WPA: group key handshake completed (RSN)
Jan 21 15:52:51 OpenWrt daemon.notice netifd: Interface 'wan' has lost the connection
Jan 21 15:52:51 OpenWrt user.notice hotplug_debug: 1: iface ACTION: ifdown DEVPATH:  INTERFACE: wan DEVICE: 
Jan 21 15:52:52 OpenWrt user.info firewall: removing wan (eth0.2) from zone wan
Jan 21 15:52:52 OpenWrt user.notice hotplug_debug: 1: firewall ACTION: remove DEVPATH:  INTERFACE: wan DEVICE: eth0.2
Jan 21 15:52:53 OpenWrt user.notice root: stopping ntpclient
Jan 21 15:52:57 OpenWrt daemon.warn dnsmasq[1683]: no servers found in /tmp/resolv.conf.auto, will retry
Jan 21 15:52:57 OpenWrt daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now up
Jan 21 15:52:57 OpenWrt user.notice hotplug_debug: 1: iface ACTION: ifup DEVPATH:  INTERFACE: wan DEVICE: eth0.2

comment:3 Changed 2 years ago by bittorf@…

please check your klog/dmesg if you have lines with with e.g.

eth0: link down

also, please upgrade, otherwise maybe old bugs are involved.

comment:4 Changed 2 years ago by overclocked

thank you for the suggestions. I checked dmesg and there no link down events there.

Concerning the upgrade, I'm on last stable version and would prefer to search for workaround before upgrading to unstable trunk, as soon as everything else works fine with 12.09.
I would like to try to set the wan port speed to 10 Mbit/s instead of 100, but surprisingly I can't do it with swconfig. Do you maybe know how to do it?

comment:5 Changed 2 years ago by bittorf@…

offtopic, but...

IMHO your "dir-615" uses the ag71xx switch driver,
which has a lot of fixes/changes in trunk, so upgrading
seems to make sens. for forcing a specific
link speed please comment on these patches:

patchwork.openwrt.org -> 2587
patchwork.openwrt.org -> 2588 (another switch)

comment:6 Changed 21 months ago by jow

  • Milestone changed from Attitude Adjustment 12.09 to Barrier Breaker 14.07

Milestone Attitude Adjustment 12.09 deleted

Changed 7 months ago by anonymous

Add Comment

Modify Ticket

Action
as new .
Author


E-mail address and user name can be saved in the Preferences.

 
Note: See TracTickets for help on using tickets.